26 Mayıs 2014 Pazartesi

Bu Bankanın Kasasına Soymaya Girmedik

Osmanlı Bankası Binası - Karaköy



Karaköy Bankalar Caddesi’nde yer alan Osmanlı Bankası Müzesi nam-ı diğer Salt Galata’yı henüz görmediyseniz en kısa sürede programınıza alın deriz.



Alt katında bulunan müzede Osmanlı Bankası’nın kuruluşundan kapanışına kadar belgeleri ile anlatılan tarihinin yanı sıra döneminde ünlü kasa imalatçısı Samuel Chatwood’a ısmarlanmış olan muhteşem kasaların içine girme fırsatını da yakalayacaksınız. Bu kasalardaki Osmanlı paraları ise yine çok ilginç. Bu müze ile ilgili geniş bilgiyi buradan edinebilirsiniz.


Yine binanın sergi salonlarında yer alan geçici Salt Galata sergilerini de buradan takip edebilirsiniz. Binanın içerisinde ayrıca bir restaurant, bir kitabevi ve bir kütüphane bulunmakta. Tuvaleti ise ilginç lavabosu için görülmeli.



Mimar Alexandre Vallaury’e sipariş edilmiş olan bu bina 1892 yılında hizmete girmiştir. Osmanlı Bankası’nın daha önce nerede olduğunu şimdi söylemeyeceğiz ama önümüzdeki yazılarımızda orayı da yazacağız. Yine de bir tadımlık gösterelim dedik J


Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

23 Mayıs 2014 Cuma

İslam Mucitleri İstanbul’da

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi - Gülhane


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Topkapı Saray duvarlarının bitişiğinde bulunan Has ahırlar’da kurulmuştur. Oldukça yeni olan bu müze 2008 yılında açılmıştır.



Müze bünyesinde tıp, astronomi, fizik, kimya, coğrafya vb. gibi alanların modelleri sergilenmektedir. Müzenin kurucusu olan Prof. Dr. Fuat Sezgin aslında çok daha büyük bir müzeyi Frankfurt’ta 80’li yıllarda kurmuş. Bu müze ise Kültür Bakanlığı, Valilik ve İstanbul Belediyesi ile Fuat Sezgin’in ortak girişimleri ve çalışmaları ile oluşturulmuş.



Döneme ait gelişmeleri, buluşları, keşifleri öğrenmek açısından bizlere ışık tutan müzedeki objelerin bir kısmının dönemlerindeki kitaplara, çizimlere, projelere dayanarak modellenmiş olması da ayrıca ilgi çekici. Bu müze ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu linkten edinebilirsiniz.



İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne nasıl giderim diyenler Gülhane Parkı’nın Ayasofya Müzesi ya da Sarayburnu girişlerinden girerek ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

16 Mayıs 2014 Cuma

Kanuni Sultan Süleyman’dan Babası İçin…

Yavuz Sultan Selim Cami - Fatih


Bu hafta İstanbul’un 7 tepesine kurulu 7 selatin camiden birisi olan ve 5. Tepeye kurulan; Kanuni Sultan Süleyman’ın babası Yavuz Sultan Selim için yaptırdığı aynı isimli camiyi gezdik.


Mimarı Acem Ali olan caminin inşaatı 1529 yılında tamamlanmıştır. Kıble duvarında Kâbe’den getirilmiş bir örtü bulunmaktadır. Külliye şeklindeki caminin, türbe, sübyan mektebi ve imareti vardır ancak imareti günümüze gelememiştir. Türbeler kısmında Yavuz Sultan Selim’in yanı sıra Şehzadeler Türbesi, Hanım Sultan, Hatice Sultan, Hafsa Sultan ve Sultan Abdülmecit’in türbeleri de yer alır. Bahçesinde bulunan sarnıç girişi de ilginç bir detaydır. Cami ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz ve 3 boyutlu tur için de bu linki tıklayabilirsiniz.




Caminin arka bölümünde, şu anda doldurulmuş ve park haline getirilmiş olan alan Bizans döneminde açılan bir çukurun etrafı tuğlalarla örülerek sarnıç olarak kullanıldığı, Aspar Sarnıcı isimli alandır. Aspar Sarnıcı’nın ismi Bizans’ın ünlü komutanı Got asıllı Aspar’ın isminden geliyordu ve 450’li yıllarda yaptırılmıştı. Osmanlılar ise bu alanı bostan olarak kullandılar ve Çukurbostan ismini verdiler. Halen buradaki mahalle bu isimle anılmaktadır. Bu alanın yeni görüntüsünü bu linkten inceleyebilir ve sarnıç ve bostanın büyüklüğünü gözünüzde canlandırabilirsiniz.


Yavuz Sultan Selim Cami’ne nasıl giderim diyenler için Fatih, Fener’de Tabakyunus sokağının solundadır. Kıyıdan yürüyerek gitmek için oldukça dik bir yokuşu tırmanmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

7 Mayıs 2014 Çarşamba

Bir İstanbul Nostaljisi

Tünel - Beyoğlu



1870’lerde sosyal hayatın merkezi Pera’dan bankacılık ve ticaretin merkezi olan Bankalar Caddesi’ne Yüksek Kaldırım’dan iniş belki kolaydı ama çıkış biraz yorucu idi muhakkak. İşte bu sebeple Fransız mühendis Eugene Henri Gavand asansör tipinde bir demiryolu projesi olan Tünel’i geliştirir ve dönemin padişahı Sultan Abdülaziz’in izni ile 42 yıllığına “yap-işlet-devret” modeli ile inşa ettirir.


17 Ocak 1875’te açılan Tünel dünyanın İngiltere – Londra’dan sonraki en eski 2. metrosudur. İlk vagonları açıktır ve elektrik olmadığı için gaz lambaları ile aydınlatılır.
Tünel’e nasıl giderim diyenler için Beyoğlu Tünel’den ve Karaköy İETT Binası’ndan girerek Tünel’i kullanabilirsiniz. Tünel ve ilgili detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.




Halen İstanbul’un en sempatik yolculuklarından birini yapmaya imkan veren bu ulaşım aracının bir ucu hala Beyoğlu’ndaki sosyal hayat diğer ucu da Karaköy’deki ticari hayattır.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu