16 Mayıs 2014 Cuma

Kanuni Sultan Süleyman’dan Babası İçin…

Yavuz Sultan Selim Cami - Fatih


Bu hafta İstanbul’un 7 tepesine kurulu 7 selatin camiden birisi olan ve 5. Tepeye kurulan; Kanuni Sultan Süleyman’ın babası Yavuz Sultan Selim için yaptırdığı aynı isimli camiyi gezdik.


Mimarı Acem Ali olan caminin inşaatı 1529 yılında tamamlanmıştır. Kıble duvarında Kâbe’den getirilmiş bir örtü bulunmaktadır. Külliye şeklindeki caminin, türbe, sübyan mektebi ve imareti vardır ancak imareti günümüze gelememiştir. Türbeler kısmında Yavuz Sultan Selim’in yanı sıra Şehzadeler Türbesi, Hanım Sultan, Hatice Sultan, Hafsa Sultan ve Sultan Abdülmecit’in türbeleri de yer alır. Bahçesinde bulunan sarnıç girişi de ilginç bir detaydır. Cami ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz ve 3 boyutlu tur için de bu linki tıklayabilirsiniz.




Caminin arka bölümünde, şu anda doldurulmuş ve park haline getirilmiş olan alan Bizans döneminde açılan bir çukurun etrafı tuğlalarla örülerek sarnıç olarak kullanıldığı, Aspar Sarnıcı isimli alandır. Aspar Sarnıcı’nın ismi Bizans’ın ünlü komutanı Got asıllı Aspar’ın isminden geliyordu ve 450’li yıllarda yaptırılmıştı. Osmanlılar ise bu alanı bostan olarak kullandılar ve Çukurbostan ismini verdiler. Halen buradaki mahalle bu isimle anılmaktadır. Bu alanın yeni görüntüsünü bu linkten inceleyebilir ve sarnıç ve bostanın büyüklüğünü gözünüzde canlandırabilirsiniz.


Yavuz Sultan Selim Cami’ne nasıl giderim diyenler için Fatih, Fener’de Tabakyunus sokağının solundadır. Kıyıdan yürüyerek gitmek için oldukça dik bir yokuşu tırmanmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder