5 Mart 2014 Çarşamba

Müziğini Bekleyen Bina

Süreyya Operası - Kadıköy




Süreyya Operası’ndan bahsetmek için önce kısaca Süreyya İlmen’den bahsetmek gerek. Kendisi havacılık teşkilatını, bir mensucat fabrikasını kurmuş, milletvekilliği yapmış, mal varlığının büyük bölümünü bağışlamış ve bu güzide binanın yanı sıra Süreyya Opereti’ni de kurmuştur. Süreyya Paşa ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz (ancak şu anda bir güncellemeye girmiş bulunuyor).


Süreyya Opera Binası’nın tarihçesini Kadıköy Belediyesi için Murat Katoğlu, Ersen Gürsel ve Işık Aydemir’in yazdığı Süreyya Opera Binası kitabından ediniyoruz. Bu bina yurtdışında bulunan 3 farklı bina modelinin kaynaştırılması ile oluşturulmuştur. Bunlardan sadece birisi bilinir; Paris Champs-Elysées. 1927 yılında açılan bina inşa edilmemiş olan bazı bölümlerinden dolayı sinema olarak kullanılmaya başlanmıştır. Süreyya Opereti ise Beyoğlu Fransız Tiyatrosu ile Kadıköy Apollon (Hale) Tiyatrosu’nda temsillerini vermiştir.
2006 yılında Kadıköy Belediyesi’nin binada yaptığı restorasyon çalışmaları sonunda nihayet yapılış amacı için hizmet vermeye başlayan Süreyya Operası’nda bir temsil seyretmezseniz, bu hayat eksik kalır. İşte izleyebileceğiniz temsiller bu linkte. Ayrıca bu linkten Süreyya Operası’nı 360° izleyebilirsiniz ama yapmayın, bir temsile gidip bizzat görün, dokunun, dinleyin.



Binanın tavan freskleri ve duvarlarındaki panolar sonradan Türkiye’ye yerleşmiş olan Rus ressam Nikolay Kalmukov (Naci Kalmukoğlu)’a ait. Bu sanatçıya ait bilgi ve eserlerinden görüntüleri geçen sene İzmir’de gerçekleşmiş olan bir serginin videosu ile bu linkten izleyebilirsiniz.




Ayrıca binanın cephesinde ve sahnenin yanlarında görülen kabartma heykeller ilk Türk heykeltıraş İhsan Özsoy’a ait. Bu sanatçı ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu linkten edinebilirsiniz.




Bu hafta 80 yıl sonra müziğine kavuşan Süreyya Operası’ndaydık. Hayat müzikle daha güzel.  Haydi sevdiğiniz bir parçayı açıp dinlemeye başlayın, siz müziğinize şimdi kavuşun.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder