25 Mart 2014 Salı

Vazgeçilmez Kılan Küçük Detaylar

Surp Yeğya Ermeni Kilisesi - Eyüp
 


Detaylar bir bütünü mükemmelleştiren, vazgeçilmez kılan unsurlardır. İstanbul’un; işte böyle; küçük detaylar ile vazgeçilmez olduğunu düşünürüz hep. Herkes öyle ya da böyle, bir şekilde yakalanır güzelliğine ve detaylarında kaybolur.












Bu hafta Eyüp’te bulunan bu ufacık kilisedeydik. Üzgünüz İstanbul Yolcuları burayı birçoğunuz sadece bu satırlar ve resimler ile tanıyabileceksiniz. Çünkü bu kilise artık sadece yılda 3-4 defa özel günler için açılıyor.



Kilisenin kuruluşuna dair tam tarih bilinmese de 16. yy ya da 17. yy’da yapılmıştır. 1766’da kapatılıp 26 Mart 1800 tarihli bir ferman ile açılan kilise zamanla zarar görmüş; 1832’de Bezciyan Ailesinin desteği ile yeniden ibadete açılmıştır. Son restorasyon tarihi 1995’tir.



Yine aynı mekan 1832’de yapılan Bezciyan İlkokulu’na da evsahipliği yapmıştır; 1980’lerin başında öğrenci yetersizliği sebebi ile kapanmıştır.


Eskiden Eyüp’te yaşayan cemaatinin zamanla taşınarak yok olması ile kapanan bu özel mekân İstanbul’u vazgeçilmez kılan detaylardan sadece biri ve biz İstanbul'un detaylarında kaybolmaya bayılıyoruz.

Sağlıcakla kalın,
Bir İstanbul Yolcusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder